Conserveren

Juist conserveren is niet overdoseren

Koorddansen…

Cosmetica heeft net als voeding een beperkte houdbaarheid.
Om bacteriën en schimmels uit je crème potje te houden, moet je conserveren. 

Een pot appelmoes kun je conserveren met een beetje citroensap en het ‘inwekken’ van het product in een fles. 

Bij huidverzorgingsproducten ligt dat anders…

Hype

Jaren geleden is er een groep cosmeticamarketeers gaan roepen, dat conserveringsmiddelen slecht zijn voor mens en milieu. Ze zijn gaan meeliften met de ‘groene’ hype die er gaande was.
Je wil een product met werkstoffen, niet een flesje conserveringsmiddel.

Gezondheid

Elk cosmeticaproduct is aan bederf onderhevig.
Er zitten namelijk oliën en als het goed is plantaardig stoffen in.

Als je een product niet conserveert,  komen er binnen een paar weken gisten, schimmels en bacteriën in.
Die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Conserveren van een product is dus echt nodig.

Overheid

Het is ook verplicht door de overheid: gisten, schimmels en bacteriën zijn schadelijker voor de volksgezondheid dan een beetje conserveringsmiddel.

Twee soorten bederf.

1). Microbieel bederf 

2). Rans

Zonder conserveermiddel is een crème op waterbasis, maximaal een week houdbaar. Bij natuurlijke verzorgingsproducten heb je dus meer kans op rans. Als je product water bevat, moet je rekening houden met microbieel bederf door groei van schimmels, gisten en bacteriën.

Natuurlijk conserveren.

Het is bij het ontwikkelen van natuurlijke cosmetica een behoorlijke uitdaging. De uitdaging is om zo natuurlijk mogelijk en zo min mogelijk te conserveren.
Ik zie het als koorddansen.
Je balanceert over een zeer dunne lijn. De kans is groot dat het ook mis kan gaan. Je crème kan dan ranzig worden of uit elkaar vallen en het kan een vies ‘groen vachtje’ krijgen. Dat wil je natuurlijk niet.

Parabenen.

De laatste jaren is er veel ophef over parabenen. Er is aangetoond dat parabenen in het weefsel van de mens kunnen voorkomen.
Als er parabenen gebruikt worden, om je product te conserveren, zal je product perfect lang geconserveerd zijn. Maar parabenen kunnen -bij toepassing in cosmetica- in zeker mate door de huid dringen.

Onderzoek.

Bij onderzoek op dieren is een zwakke oestrogene werking van parabenen gevonden, waardoor de stoffen gerelateerd worden aan borstkanker.
Een directe link tussen parabenen en borstkanker bij de mens, is tot nu toe nog niet bewezen.

Je kunt zelf beslissen of je wel of niet producten wilt gebruiken met parabenen.

INCI parabenen.

Parabenen kun je terugvinden op de ingrediëntenlijst onder de namen: methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben.

Estherslegacy werkt niet met parabenen!

Verstandig is het om je productkeuze te baseren op de werkzaamheid èn de veiligheid.

De werking van je natuurlijke product hangt af van de bereidingswijze en de concentratie bewezen werkzame stoffen.

Tips:

Bewaar je cosmetica op een koele, donkere plek.
Gebruik een spateltje om je crème uit je potje te halen. Zo komen er namelijk geen bacteriën in. Als je geen spateltje hebt, dan kun je een klein lepeltje gebruiken.
Zonnebeschermingsproducten kun je beter in de koelkast bewaren. De zonnebescherming blijft dan langer intact.
Sluit je producten na gebruik goed af. Draai het deksel er weer goed op. Als je dit doet kan er geen lucht bij en kunnen er geen bacteriën bij je product. Zo blijft het langer goed. Je pot appelmoes zet je ook niet zonder deksel terug in de koelkast.
Zorg ervoor dat er geen water bij jouw cosmeticaproduct komt! Bacteriën zijn gek op water. Je product kan dan vies worden en/of zelfs gaan rotten.
Deel je jouw producten met iemand anders? Maak ze altijd goed schoon na ieder gebruik. Infecties en bacteriën kunnen gemakkelijk overgedragen worden.

Stralende groetjes 🌞,
Esther

Klik hier: ABC-Crème

 

© Estherslegacy

 

Dit bericht delen: