Oorzaak droge huid

Oorzaak droge huid

Top 5 foute cosmetica-ingrediënten
Wist je dat 60% van alle producten die je op je huid gebruikt in je lichaam terecht komen?  Het gaat naar je bloedbaan, je organen en zelfs als ze Nano klein zijn naar je hersenen. De schadelijke ingrediënten in cosmetica kunnen de oorzaak zijn van een droge huid.

Oorzaak droge huid

Mijn zoektocht over schadelijke ingrediënten in cosmetica startte in 2015. In bijna al mijn favoriete cosmeticaproducten zat troep.

Lippenbalsem

Laten we samen kijken naar lippenbalsems. Bijna alle lippenbalsems worden gemaakt van paraffine of petroleum. Dat is een restproduct uit de aardolie-industrie. Een afvalproduct. Het is een restproduct waar je auto dus niet eens op kan rijden. Ze reinigen en bewerken dit restproduct tot er een stof overblijft. Deze stof is de basis van bijna alle lippenbalsems.

De gemiddelde vrouw krijgt in haar leven ongeveer 2 kilo aan lippenbalsems binnen. Met alle gevolgen voor de gezondheid….

Belangrijk om op de ingrediënten te letten

Veel mensen letten tegenwoordig goed op wat ze eten. Het belang van gezonde voeding wordt steeds belangrijker. Net zo belangrijk is het om bewust te worden van gezonde cosmeticaproducten. De ingrediënten in cosmetica komen net als de ingrediënten uit je voeding in je lichaam terecht. Een kiwi verpakt in plastic, eet je toch ook niet op met het plastic?

Oorzaak droge huid

Ongeveer 60% van wat je op je huid smeert komt direct in je bloedbaan. Het gaat niet eerst via de filters van de lever. Het is dus belangrijk om op de ingrediënten te letten wat je op je huid smeert.

Het totaal is de optelsom der delen

Wat als er één fout ingrediënt in de crème zit? Dan is er niet zoveel aan de hand. Veel mensen gebruiken echter soms wel 10 verschillende producten per dag. Opgeteld zijn dit dan 10 foute ingrediënten. Dit doen we iedere dag, iedere week, ieder jaar. Per jaar zijn dit dan 3650 foute ingrediënten.
Het lichaam is een wonderbaarlijk iets, maar het kan niet alle stoffen volledig verwijderen. Al die stoffen worden opgeslagen in het lichaam.
Hoe die verschillende stoffen weer onderling op elkaar inwerken wordt niet onderzocht. 

Voor mij was de maat vol

Het is te gek voor woorden dat cosmetica producten bomvol chemicaliën zitten. Chemicaliën die niet goed zijn voor de huid of je gezondheid. Etiketten zijn praktisch onleesbaar voor een leek. Nergens wordt uitleg gegeven. Transparantie is ver te zoeken. Ik ging zelf aan de slag en kwam erachter, dat natuurlijke ingrediënten beter werkten dan synthetische. 

Top 5 foute ingrediënten

1. Petroleum/paraffine (op het etiket vaak paraffine, petrolatum of minerale oliën genoemd)

Dit is vaak het belangrijkste ingrediënt in een lippenbalsem. Het legt een laagje op de lippen. Vocht verdampt niet meer. Maar de huid verliest hierdoor de mogelijkheid om zelf te herstellen. Oorzaak droge huid. Er ontstaat een gevoel van afhankelijkheid. Als je de lippenbalsem niet gebruikt, wordt je gek van droge lippen.

2. Parabenen (op het etiket eindigt het ingrediënt met -paraben)

Een veel gebruikt conserveringsmiddel zijn parabenen. Als ze opgenomen zijn door de huid, hebben ze een hormoon verstorend effect. Bijna alle cosmeticaproducten gebruiken ze. Dagelijks krijg je dus veel meer binnen dan de toegestane veilige hoeveelheid. Een aantal parabenen zijn verboden. Voor anderen geldt een maximum hoeveelheid in het product. Met één ochtendritueel kun je wel 23 keer hormoon verstorende stoffen binnen krijgen. De effecten van deze hormoon verstorende stoffen merk je helaas pas jaren later.

3. Synthetische parfums

Synthetische (niet-natuurlijke) parfums zijn een combinatie van synthetische stoffen. Ftalaten zijn een voorbeeld van hormoon verstorende stoffen.
De ingrediëntenlijst is bedrijfsgeheim. Het product ruikt lekker, maar je weet niet welke chemische stoffen je op je huid aanbrengt. 

Natuurlijke parfums zijn gemaakt van etherische oliën. Ze zijn heel krachtig. Sommige mensen hebben een gevoelige huid. De  natuurlijke parfum kan irritatie geven. Gelukkig hebben de meeste mensen alleen maar de voordelen van de positieve eigenschappen. 

4. Microplastics

Microplastics zijn piepkleine plasticdeeltjes, die worden gebruikt om je huid te scrubben. Je tanden schoon te poetsen. Ze zitten ook in veel deodoranten, zonnebrandcrèmes, make up en shampoo. Ze komen uiteindelijk terug in ons milieu. Als je bijvoorbeeld vis eet komen ze weer in ons eigen lichaam terecht. 

Helaas zijn microplastics bijna niet te herkennen op het etiket. Er is een app van The Plastic Soup Foundation, waarbij je een foto maakt van de ingrediëntenlijst. De app laat zien welke ingrediënten plastic zijn. 

5. Greenwashing

De laatste van de Top 5 foute cosmetica-ingrediënten is geen ingrediënt. Toch vind ik het belangrijk om het hier te vermelden. 
Bij greenwashing doet een merk net alsof het natuurlijk is. In werkelijkheid voegen ze maar een paarnatuurlijke ingrediënten toe. Het woord ‘natuurlijk’ is helaas niet beschermd. Iedereen mag dus zomaar ‘natuurlijk’ op zijn fles op pot zetten. De basis zit dus nog vol slechte stoffen.

Missie Estherslegacy

De missie van Estherslegacy is het maken van 100% natuurlijke producten. Van top tot teen. Goede dingen kosten tijd en geld.

Wil je de ingrediëntenlijst niet bestuderen?
Met de ABC-Crème van Estherslegacy zit je gegarandeerd goed.

ABC-CrèmeOorzaak droge huid

ABC-Crème helpt om de eigen huid-balans te herstellen. Lees hier alles over de ingrediënten en hun oorsprong.

Alle ingrediënten zijn gecertificeerd op allergieën. 90% ervan is biologisch. Ze bevatten geen schadelijke of dubieuze stoffen. De ingrediënten worden vóór de productontwikkeling zorgvuldig uitgezocht. Zo weet jij zeker dat jouw producten verzorgend, veilig, zacht en huidvriendelijk zijn.
De ingrediënten zijn koudgeperst. Door het zo kort en zo minimaal te verhitten, blijven alle voedingstoffen bewaard.
Alleen zo verkrijgen we de beste resultaten voor jouw huid.

Stralende groetjes 🌞,
Esther

Ook te koop bij Bol.com

Dit bericht delen: