Wat te doen tegen droge huid

Blog

Wat te doen tegen droge huid
Elke week schrijf ik op mijn Facebookpagina een blog. Soms schrijf ik ook over minder positieve dingen. Dingen die mensen misschien liever niet hadden willen horen of hadden willen weten…

Zelf bijdragen

Wat te doen tegen droge huid
De menopauze/overgang is zo’n periode dat ik persoonlijk meer stil stond bij wat echt belangrijk was. Voor mij was het geen optie om mijn kop in het zand te steken. Mijn gedragingen hebben, hoe klein ook, een positieve of negatieve invloed. Steeds meer probeer ik bewustere keuzes te maken voor een meer positievere bijdrage. Hoe klein dan ook.

Ik geloof dat iedereen persoonlijk iets kan bijdragen, om de wereld een stukje mooier te maken. Denk bijvoorbeeld aan het minder gebruiken van plastic in en rondom je huis. Of tijdens je wandeling afval te verzamelen. Kleine moeite, grote bijdrage. 

Alle verandering begint bij jezelf.

Wat te doen tegen droge huid

Bewustwording is de sleutel. 

Jaren worden we misleidt: “natuurlijk is gezond”. Maar is dat wel zo? Niet alle natuurlijke stoffen zijn gezond voor ons of onze huid.

De voedingsindustrie, farmaceutische industrie en cosmetica-industrie maken zich aan dit soort uitspraken nog steeds schuldig. Gelukkig zie je ook steeds meer bedrijven die zich hiertegen afzetten en het juiste pad proberen te lopen.

Kijk verder

Wat te doen tegen droge huid
Als je verder kijkt dan je neus lang is, besef je dat veel natuurlijke stoffen ongezond voor je zijn. Aardolie is een natuurlijk product, maar geen mens die eraan denkt, om dit op zijn huid te smeren. Maar wist je dat vaseline een aardolieproduct is? Toch mag het in huidverzorgingsproducten gebruikt worden. Het merk Hannah gebruikt paraffine in haar producten.

Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als zacht maker en dat merk je bijvoorbeeld in veelgebruikte lippenbalsems. Het vervelende van dit stofje is dat het juist het tegenovergestelde doet van wat het belooft. Het verzacht heel even de huid of je lippen, maar zorgt ervoor dat de huid wordt afgesloten en haar eigen vochtregulerende vermogen verliest.
Uiteindelijk ben je dan dus alleen maar verder van huis. Daarnaast kan het ook nog eens zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Persoonlijk vindt ik dat het er niet in thuishoort.

Gezichtscrème zonder paraffine of vaseline: ABC-Crème

Betrekkelijke waarheid

Wat te doen tegen droge huid
In mijn beroep als verpleegkundige heb ik vaseline op uitgedroogde benen gesmeerd. Het was mij geleerd vanuit mijn opleiding. Het was mij geleerd dat het goed was voor tegen een droge huid. Toentertijd heb ik dit aangenomen als ‘de waarheid’. Nu ben ik bewuster als toen. De dingen die mij verteld worden, probeer ik nu niet meer zomaar als ‘waarheid’ aan te nemen. Tegenwoordig weet ik dat sheabutter een veel gezondere keuze is om op een zeer droge huid te smeren. 

Giftig of veilig

Wat te doen tegen droge huid
Alle planten zijn uiteraard natuurlijk. Echter een aantal verschillende soorten zijn voor consumptie geschikt. Het merendeel is dus niet eetbaar en/of zelfs giftig. Slechts een klein groepje is gezond voor de mens. De dosis van iets maakt of het giftig is of heilzaam.

Dat geldt ook voor natuurlijke stoffen in huidverzorgingsproducten. Niet alle natuurlijke stoffen zijn gezond voor onze huid. 

Natuurlijk

Wat te doen tegen droge huid
“Natuurlijk” veronderstelt enkel, dat de ingrediënten rechtstreeks uit planten of dieren worden onttrokken. Dit in tegenstelling tot synthetisch geproduceerde ingrediënten.

Allergieën

Wat te doen tegen droge huid
Steeds meer ‘natuurlijke’ ingrediënten veroorzaken allergieën.
Natuurlijke huidverzorging? Ik zeg ja! Absoluut doen! Maar dan doordacht en met kennis van zaken. Dus enkel met die natuurlijke ingrediënten die voordelig zijn voor een verbetering van je huidgezondheid. En uiteraard met kennis van zaken, want zoals ik al zei…de dosis maakt het het gif. 

Schadelijk?

Wat te doen tegen droge huid
Hetzelfde geldt ook voor onze voeding. Slechts door middel van een nauwgezette selectie van de juiste ingrediënten kan gezondheid en/of schoonheid worden bereikt.
Als deze selectie niet goed gebeurt, werkt het natuurlijke product niet of kan het zelfs schaden. De meest voorkomende en ingrijpende huidschade is een contactallergie (contact dermatitis).

Estherslegacy gebruikt ingrediënten Wat te doen tegen droge huiddie de huid dienen en haar niet belasten. Uiteraard met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Link: de beste natuurlijke crème

Sample: proefpotje om te proberen

ABC-Crème is nu ook te koop bij Bol.com

 

Stralende groetjes 🌞,
Esther

 

© Estherslegacy

 

Dit bericht delen: